mprotect.ro

Faceți căutări pe acest blog

duminică, 16 noiembrie 2014

Tipuri de cabluri (medii de transmisie) folosite pentru sistemele de supraveghere video

    Mediul de transmisie reprezinta calea fizica intre camera de supraveghere si un dispozitiv de stocare DVR. Caracteristicile si calitatea unei transmisii de date sunt determinate atat de caracteristicile mediului suport pentru transmisie cat si de cele ale semnalului propagat.
    Instalarea unui sistem de supraveghere video trebuie facuta pe baza unei documentatii si a unui proiect bine pus la punct.

Tipuri de cabluri folosite pentru sistemele de supraveghere sunt:
 
         -  cablul coaxial
         -  cablul UTP
         -  fibra optica
       
          1. Cablul coaxial
- cel mai utilizat mediu de transmitere al semnalului camerelor de supraveghre video analogice este cablul coaxial care este cel mai ecranat cablu. Cablul folosit are  o caracteristică de impedanta de 75 Ohm.
 - impedanta unui cablu coaxial este data (proportionala) de raportul diametrelor celor doua conductoare: ecranul si centralul si de permitivitatea dielectricului dintre acestea. Impedanta nu depinde de lungimea cablului. Izolatorul din jurul conductorului central are de asemenea un rol important in caracteristicile cablului. Acesta poate fi solid, de plastic, o spuma de plastic sau chiar aer. Cel mai utilizat material este polietilena ( PE ), pentru cablurile mai ieftine, teflonul ( PTFE ) este un material mai bun pentru cablurile comerciale.
- conectarile si lipiturile proaste produc pierderi, chiar una perfecta produce un 0.5 db pierdere! Pierderile sunt transformate in caldura sau sunt radiate de cablu in loc sa fie trecute catre camere. Cu cat atenuarile sunt mai mici cu atat cablul este mai bun. 

Principalele tipuri de cablu ce pot fi folosite pentru transmiterea semnalului in supravegherea video analogica sunt:


  •  Cablul RG-59 este folosit pentru semnale de emisie audio-video sau RF, dar la frecventele inalte pierderile sunt prea mari pentru a permite utilizarea sa pe distante lungi (pentru acest gen de aplicatii se recomanda RG-6 sau RG-11). 
  •  Cablul RG-6  este mult mai gros decat RG-59 si poate transmite imaginile pe distante mult mai lungi fara pierderi de semnal.
  •  Cablul RG-11 este un coaxial foarte gros, extrem de inflexibil, utilizat in special in telecomunicatii si CATV. Permite transmiterea unei game largi de frecvente cu pierderi minime. 
        2. Cablul UTP
 - cablul UTP este format din patru perechi de fire, izolate intre ele. Perechile torsadate sunt ecranate pentru incercarea de a preveni interferenta electromagnetica. Deoarece ecranul este alcatuit din metal, el poate servi, de asemenea, ca masa. Cablul UTP are un diametru de 0,4cm, este foarte usor de instalat si mult mai ieftin decat alte tipuri de cabluri.  Conectorul folosit in cazul acestui tip de cablu este RJ-45.
 -  UTP este din ce in ce mai folosit in aplicatiile video, in special in camerele de
supraveghere. Largimea de banda a cablurilor UTP s-a imbunatatit pentru ca aceasta
sa fie compatibila cu banda semnalelor TV.


          3. Fibra optica
- fibra optica este un cablu care contine unu sau mai multe fibre optice. Elementele fibrei optice sunt acoperite individual cu plastic (materialul se numeste Kevler) si continute intr-un tub protector potrivit pentru mediul unde va fi folosit cablul.
 - fibra optica este alcatuita din : miez optic, invelis optic si invelis de protectie. Comparativ cu alte medii de transmisie, fibra optica este cea mai costisitoare, dar nu este susceptibila la interferente electromagnetice si în plus asigura rate de transfer mult mai ridicate decat celelalte categorii de medii.
 - tehnic vorbind, transmisia datelor prin fibra optica se bazează pe conversia impulsurilor electrice in lumina.




External links:
The Fiber Optic Association
FOA color code for connectors
Fibers
Ethernet Cables
Coaxial Cable Specifications
Cable Velocity Factor and Loss Data